Kako do popolne otroške sobice!

16/07/2023

Urejanje otroške sobe je lahko zabaven projekt za bodoče starše, ki je tako preprost ali dodelan, kolikor si želite. Medtem ko je končni cilj vsake zasnove otroške sobe ustvariti varen, prijeten in miren kotiček za spanje, igro in rast vašega otroka, je pomembno vedeti, da je otroška soba tako za starše kot za novorojenčke, tako od z estetskega in praktičnega vidika.
Medtem ko lahko otroško sobo okrasite v katerem koli slogu, ki ga želite, ne pozabite, da je na koncu le še ena soba v vaši hiši, ki bi se morala ujemati z ostalo vašo estetiko in dekorjem ter biti udoben prostor za odrasle. preživite čas tudi z udobnim stolom za nego in vzpostavljanje stikov, ustreznim prostorom za shranjevanje in previjalno mizo, ki nekoliko olajša to neusmiljeno opravilo. Predvsem pa bi vam morala otroška soba pričarati nasmeh na obraz z barvami, detajli in dekorjem.

Da bi bili resnično organizirani, moramo začeti na samem začetku s popolno konceptualizacijo vašega prostora oz. sobice za dojenčka. Sprehodite se in se premikajte po prostoru, da dobite občutek, kako je živeti v sobici. Potem je čas, da vzamete papir in svinčnik in začnete pisati seznam vseh stvari, za katere mislite, da jih boste potrebovali v otroški sobi.
Poiščite pametne in večnamenske rešitve, da zmanjšate potrebo po pretiravanju z nakupi, kar je pogosta težava pri bodočih starših.

»Stvari« lahko postanejo za novopečene starše preobremenjene, zato je vse, kar lahko zmanjša količino »stvari«, ključnega pomena. Raziščite trg in poskusite izbrati čim več stvari in pripomočkov za dojenčka, ki bi vam omogočal “en predmet za veliko uporab”, ravno tisto, kar novi starši potrebujejo, da ostanejo organizirani v otroški sobi.

NAČRTUJTE TLORIS
Uspešna zasnova otroške sobe katere koli velikosti naj ima ločena območja za spanje, previjanje, dojenje in igro. Izmerite svoj prostor in sprejmite praktične odločitve o najboljših in najvarnejših območjih za postavitev osnovnega pohištva v sobi: posteljice, previjalne mize in udobnega gugalnega stola za dojenje.

POHIŠTVO
Ni pa vedno potrebno kupiti novega ali za dojenčka prilagojenega pohištva, ki ga bo treba čez nekaj let zamenjati. Starinska komoda lahko služi tudi kot previjalna miza, vaš najljubši gugalni stol pa lahko premaknete v otroško sobo, namesto da bi kupili popolnoma novega. Če pa vam primanjkuje prostora ali začnete iz nič, razmislite o večnamenskem pohištvu za otroško sobo z dodatnim prostorom za shranjevanje, kot so posteljica z vgrajenim predalom, skrinje z vgrajenim previjalnim prostorom ali otroške posteljice s priloženo previjalno mizo in shrambo.
Organizatorji prostora se ne ustavijo pri predalih. Slabe garderobne omare s preprosto visečo palico je mogoče preoblikovati s poceni regali, dodanimi za dodatno shranjevanje, saj so otroška oblačila majhna in ne zapolnijo celotne razpoložljive dolžine. Regal bo kot nalašč za shranjevanje knjig, igrač in še več, skrivanje vsega za zaprtimi vrati. Poleg tega, ko dojenček raste in potrebuje več prostora za obešanje, lahko enoto odstranite in ponovno uporabite drugje, tako da ne boste ničesar zapravljali.

BARVNA PALETA
Medtem ko je povsem v redu, če se odločite za rožnato ali modro, se danes mnogi starši raje odločajo za nevtralne barve otroške sobe. Predlagam izbiro umirjenih barv, kot so bela ali pastelne barve za stene, nato pa se malo pozabavajte s stropom ali z dodatki.

IZBIRA STILA
Predvsem ne pozabite, da mora biti otroška soba v harmoniji z ostalim dekorjem in je lahko tako sodobna, vintage, boho, minimalistična, moderna, rustikalna ali preprosto kot katera koli druga soba v hiši. Ne pozabite dodati veliko mehkih tekstur, naravnih materialov, ki so enostavni za vzdrževanje, in otrokom prijaznih rastlin. Uprite se želji po pretiranem dekoriranju ali dodatkih, da bo soba mirna za otroka in enostavna za vzdrževanje za vas.
pretiravajte s temo
Predlagam, da začnete z nevtralno osnovo za pohištvo, nato jo nadgradite s poudarjeno osvetlitvijo, tapetami, umetninami, preprogami, tekstilom, igračami in knjigami. Tudi če se okusi kasneje spremenijo, je mogoče poudarjene kose zlahka zamenjati, medtem ko velike naložbene kose ohranimo enake. Tudi če ima otroška soba določeno temo, poskušajte ohraniti barvno paleto mehko in minimalno, da ustvarite mirno in nestimulativno okolje tako za mamo kot za otroka.

GERLANDA
Garlanda je ljubka in super enostavna za prilagoditi. Pridejo v vsaki barvi, ki si jo je mogoče zamisliti. Narejena je lahko pomponov, resic, zvezdic in še mnogo več.
Zastavice po meri z otrokovim imenom so lahko čudovite in enostavne, ko visijo nad posteljico. Če iščete za malo več pridiha lahko zložite različne in barve teksture drugo nad drugo in pokrijete celotno steno. Gerlande pa so tudi odlične, ko jih obesite okoli okna ali omare in s tem naredijo lep okvir.

LEBDEČE POLICE
Te vrste polic so lahko popoln način da okrasite stene in ohranite druge površine čiste in organizirane. Če želite sobi dodati nekaj dinamike in ohraniti sobo bolj zračno in odprto. Police lahko uporabite za shranjevanje, dekoracije ali za knjige, fotografije, igrače in druge predmete. Lahko pa so mešanica vsega tega.
Barvice naprimer lahko hranite v lepem okrasnem lončku in poleg zložite nekaj risalnih blokov Ohranite tla čista in igrače pospravite na police ali škatle. So pa tudi odličen kraj za shranjevanje dekoracij izven dosega vašega malčka.

OGLEDALA
Ogledala so preprost dodatek k vsakemu
dekorju in k vsakemu stilu. Prostor zelo popestrijo brez vsakega truda. Izberite lahko ogledalo z zanimivim okvirjem za malo pridiha ali pa zbirka majhnih ogledal iz starinarnice. Ogledala so kot nalašč za prostore, kjer si želite nekaj več.

RASTLINE
Z rastlinami lahko naredimo vsak prostor bolj vabljiv in svež. Če uporabite recimo temo džungle v sobici kupite tropske rastline. Če ne želite preveč potem je minimalistična sukulenta prava izbira. Je čudovita in enostaven za nego. Plus pa je tudi to, da vse skupaj lahko skozi zabavo postane skrb za rastline tudi poučna dejavnost za vašega otroka, ko bo starejši. Velika večina malčkov in otrok uživa v vrtnarjenju.
Izberite, katere rastline lahko uspevajo v vašem prostoru in jih hranite izven dosega vašega dojenčka. Za dodatno varnost, izberite rastline, ki ne potrebujejo težkih lončkov ter niso nestrupene ztako za vaše otroke kot tudi za kosmati prijatelje. če jih morda imate. Razmislite tudi koliko nege bodo potrebovale rastline, da vam ne bodo v breme.

RAZSVETLJAVA
Verjetno boste preživeli veliko zaspanih noči in večerov v otrokovi otroški sobi, zato mora biti osvetlitev prednostna naloga. Uporabite stenske lučke, ki bodo dovolj zatemnjene, da ne bodo preveč prebudile vašega malčka, a bodo še vedno oddajale dovolj svetlobe, da lahko vidite, kaj počnete med tem nočnim hranjenjem.

VEČNI KOSI
Oblikujte sobo, ki bo rasla z vašim dojenčkom.
Medtem ko želite ustvariti čudovito sobo za prihod vašega dojenčka, poskrbite, da bo dizajn dovolj prilagodljiv, da ga boste zlahka prilagajali v otroštvu. To pomeni, da izberete večne kose pohištva in luči, tako da lahko z nekaj spremembami v dekoraciji na hitro sprmeneite izgled sobice.

Z ljubeznijo,
Nadja.