Kartice mejnikov

31/03/2022

ZAKAJ JIH UPORABLJATI? Zaradi spominov. Zaradi ljubezni. Zaradi malega življenja, ki prehitro raste. In preprosto zato, ker bodo čez mnogo mnogo let poleg spominov, te fotografije edini spomin na tisti čas, ko je bil vaš dojenček majhen.

KAKO JIH UPORABLJATI? Najbolje je, da si že v nosečnosti nabavite kartice in malo prebrskate ideje kako bi želele, da fotografije na koncu izpadejo. Predlagam vam nekakšno nevtralno podlago, lahko je to dekica ali karkoli drugega, ki vam bo služila kot ozadje. Lepo izpade na fotografijah, če vsak mesec uporabite isto. Najprej bo vaš dojenček samo ležal, kasneje pa pasel kravice, sedel in na koncu vam bo tudi verjetno že zbežal iz kadra. Poiščite si prostor v stanovanju kjer si boste lahko vsak mesec na hitro uredile fotografski studio. Svetel prostor oz nek kotiček z naravno svetlobo bi v tem primeru bil odlična ideja. Lahko je to tudi postelja in obučajno je poleg tudi okno.

OBLAČILA IN POSTAVITEV Meni všečna ideja je, da si izberete neko plišasto igračko malo večje velikosti kot je dojenček ob rojstvu in potem ga vsak mesec položite poleg njega. Tako bo vidno kako dojenček hitro raste in kako hitro bo igraco prerasel. Pa še zabaval se bo lahko z njo v kasnejših mesecih, vi pa boste lahko v miru fotografirale. Ker sem ljubiteljica naravnih tonov vam tukaj predlagam nevtralna oblačila. Dojenčki pa so tudi zelo ljubki v pleteninah katere so ta trenutek pravi hit. Kapice in drugi dodatki so dobrodošli, vendar še vedno predlagam “manj je več”. Ko ste si uredile svoj kotiček, poleg dojenčka položite kartico in začnite fotografirati. Vsekakor naredite več fotk, izbirale katera je ok in katera ni boste kasneje. Če imate doma ubogljivega in potrpežljivega hišnega ljubljenčka ga prav tako lahko vklopite v proceduro fotkanja. V tem primeru ja on lahko tista plišasta igrača kot dodatek in merilo.

PRVA FOTOGRAFIJA V primeru, da uporabljate moje kartice mejnikov dobite v kompletu tudi kartico za vpis otrokovih rojstnih podatkov katero lahko vzamete že s seboj v porodnišnico in jo že tam položite poleg dojenčka in naredite fotografijo katero boste poslale najbližjim družinskim članom ali pa samo tako za spomin. V tem primeru pa priporočam, da si v torbo spakirate tudi malo večjo tetra pleničko z nekim nežnim ali vam ljubim vzorčkom v katero boste vašega novorojenčka celega zavile in ga tako ne boste rabile celega preoblačiti, lahko dodate tudi kapico oz. turban ali trak v primeru, da imate punčko. Potrebovale boste pa tudi neko nevtralno podlogo katero boste položile na svojo posteljo in vam bo služila kot ozadje za fotko.

Potem so tukaj še kartice za 1.,2. In 3. teden s katerimi lahko malo povadite. Jaz bi za te fotkice morda izbrala neko drugo podlogo kot za fotkanje po mesecih. Če imate doma lepo posteljico, zibko ali karkoli primernega je sedaj pravi čas, da jih uporabite tudi za fotografije. Potem pa so seveda tukaj tudi kartice od 1.-12.meseca starosti s katerimi boste zabeležile vse mesece vašega dojenčka.

KAJ S FOTOGRFIJAMI Priporočam, da si fotografije prenesete na računalnik in si jih kasneje tudi razvijete in naredite album. Lahko pa naredite tudi ljubko dobrodošlico za povabljene ob otrokovem prvem rojstnem dnevu. Fotke lahko enostavno prilepite v okvir in vaši gostje se bodo zabavali ob pogledu nanje, lahko jih z lesenimi kljukicamo obesite na trak. Če pa ste vešče računalnika pa vam priporočam, da jih postavite na format primern okvirju katerega ste izbrale in pošljete v print v foto trgovino. Tako vam bo ostal lep spomin na celo preteklo leto in ga boste lahko uporabile tudi kasneje kot dekoracijo doma.

SHRANJEVANJE Morda lahko ob tej priložnosti še pripravite neko lepo škatlo v katero boste shranjevale nekaj prvih otrokovih oblačil ali dodatkov. Lahko shranite recimo prvi bodi, vajini zapestnici iz porodnišnice, prvo kapico, prve nogavičke… Potem lahko nadaljujete s shranjevanjem tudi kasneje. In shranite prvo dudo, prvo zobno ščetko, copatke… Jaz sem na primer v škatlo shranila tudi svečko iz Vanjine prve tortice in listke za lepe želje katere so povabljenci zapisali na njegovi prvi zabavi in ki jih bo Vanja dobil v roke na svoj 18. rojstni dan. To škatlico drobnarij in skrivnosti imenujemo časovna kapsula in je res lep spomin za vas in za otroka.

Pa veselo fotkanje želim, Nadja.