Lov na velikonočna jajca!

31/01/2024

ZGODOVINA
V Sloveniji še ne tako poznana igra “lov na skrita velikonočna jajca” v kateri predvsem uživajo otroci, seveda pa lahko sodeluje cela družina oz. tudi odrasli, ki so po duši še vedno otroško razposajeni in igrivi.

Krašenje in uživanje velikonočnih jajc izvira iz stare krščanske tradicije. V postnem času, ki je 40 dni pred veliko nočjo, ne jemo jajc. Na velikonočno nedeljo, ko pa praznujemo konec postnega časa in tudi začetek pomladi, pa so jajca izvrsten izdelek.

KDAJ IN KJE IGRO IZPELJATI?
Običajno se igra odvija po velikonočnem zajtrku, a moje mnenje je da lahko igro izpeljete kadarkoli v tistih dneh saj je ponavadi urnik obiskov in vsega dogajanja malce prenatrpan.
Najbolj primeren kraj za igro je vsekakor domač vrt ali celo bližnji park.

KAKO IGRA POTEKA?
Gre za igro pri kateri “lovci” iščejo jajca. Lahko so to prava okrašena jajca, plastična, lesena ali čokoladna jajčka. Vsak otrok naj ima svojo košarico kamor bo jajčka zbiral do konca igre.
Zmagovalec je tisti, ki najde največ jajca. Seveda je tukaj tudi glavna nagrada za zmagovalca katera je običajno nekaj kar lahko deli z ostalimi otroki, da bodo na koncu vsi zmagovalci. Pred začetkom pa imejte v glavi koliko jajc ste skrili, da boste po potrebi na koncu igre skupaj poiskali še neodkrita jajca.
Dogovorite se s prijatelji ali družino, da lov naredite skupaj. Več kot je otrok bolj bo zabaven lov na jajca.

V travo nato zapičite vse namige oz. kartončke, poleg pa njih pa postavite jajca. Če sodeluje več otrok potem nastavite dovolj jajc, da bodo vsi imeli enake možnosti. Glede na starost otrok, ki sodelujejo razmislite tudi zahtevnosti skrivanja jajc in igro po potrebi tudi prilagodite. Nekaj jajc pustite na prostem, da jih bodo hitro našli in jim ne bo vzelo volje in želje po iskanju ostalih jajca.

Pri tem vam bodo zagotovo v pomoč moje kartice z velikonočnimi motivo katere najdete tukaj, katere so narejene prav za to igro in so ljubko okrašene z velikonočnimi motivi.
Za tiste kateri domačega vrta nimate pa lahko jajca skrijete tudi doma v stanovanju. Igra bo prav tako zabavna in zanimiva za otroke.

Uživajte v skrivanju in iskanju velikonočnih jajc.

Z ljubeznijo,
Nadja.